Print side

E-numre

Mange madvarer indeholder tilsætningsstoffer. De kan både være naturlige og kunstige. Naturlige tilsætningsstoffer kan for eksempel være citronsyre, der er dannet i naturen. Citronsyre er derfor tilladt i økologiske madvarer. Tilsætningsstofferne får enten maden til at holde sig længere, eller får den til at smage af mere. Varedeklarationen skal fortælle dig, hvilke tilsætningsstoffer der er brugt. De har ofte lange, kemiske navne, derfor har man givet dem numre. I madvarer må der kun tilsættes godkendte stoffer. Alligevel er der nogle tilladte E-numre (kemiske stoffer tilsat madvarer, også kaldet tilsætningsstoffer), der mistænkes for at kunne give allergi. Det gælder for eksempel det gule farvestof Tartrazin (E 102), der er et azofarvestof. Nederst på siden kan du se liste over, hvad der gemmer sig bag de forskellige E-numre.

 

 De 6 azofarvestoffer   
 Gule farvestoffer Røde farvestoffer: 
 tartrazin (E 102)  azorubin (E 122) 
 quinolin gul (E 104)* ponceau 4R (E 124) 
 sunset yellow (E 110) allura red AC (E 129) 
 

 *E 104 er ikke et azofarvestof, men virker på samme måde.


   

Ø-mærket

Ø-mærket viser, at varen er statskontrolleret og økologisk. Det er tilladt at bruge 49 udvalgte tilsætningsstoffer i Ø-mærkede fødevarer. I almindelige fødevarer må man derimod bruge 321 forskellige tilsætningsstoffer.

E-nummerNavnHvad de gør ved maden…
E 100 – E 180farvestoffermaden ser mere spændende ud
E 200 – E 297konserveringsmidlermaden kan holde sig længere
E 300 – E 385antioxidanter maden kan holde sig længere
E 400 – E 495emulgator og fortykningsmidlermaden bliver ikke for tyndtflydende
E 500 – E 530syrer, baser og salteforlænger holdbarheden og ændrer smagen
E 535 – E 585antiklumpningsmidlergør at pulvere ikke klumper sammen
E 620 – E 900aromaforstærkereskaber eller forstærker smagen
E 901 – E 927overfladebehandlingsmidlermaden kan holde sig længere og forhindrer at f.eks. slik klistrer sammen
E 938 – E 949emballage-gasser og drivgassermaden kan holde sig længere
E 950 – E 967kunstige sødestoffergør maden sød, uden, at man bruger sukker