På varedeklarationen står der, hvad der er i et produkt. Hvordan læser du en varedeklaration?
E-numre
Hvad er E-numre?
Mange madvarer indeholder tilsætningsstoffer [til-sæt-nings-stof-fer] også kaldet E-numre. De kan både være naturlige og kunstige.
Naturlige tilsætningsstoffer kan for eksempel være citronsyre, der er dannet i naturen. Citronsyre er derfor tilladt i økologiske madvarer.
Tilsætningsstofferne får enten maden til at holde sig længere eller får den til at smage af mere.
Længere nede på siden kan du se en liste over E-numrene og læse, hvad de forskellige typer tilsætningsstoffer gør ved maden.
E-numre er nemmere at læse end lange, kemiske navne
Varedeklarationen skal fortælle dig, hvilke tilsætningsstoffer der er brugt.
Tilsætningsstofferne har ofte lange, kemiske navne, derfor har man givet dem numre – E-numre.
I madvarer må der kun tilsættes godkendte stoffer.
Liste over E-numre
E-numre | Type | Hvad gør de ved maden? |
E 100 - E 180 |
Farvestoffer | At maden ser mere spændende ud |
E 200 - E 297 |
Konserveringsmidler | At maden kan holde sig længere |
E 300 - E 385 |
Antioxidanter | At maden kan holde sig længere |
E 400 - E 495 |
Emulgator og fortykningsmidler | At maden ikke bliver for tyndtflydende |
E 500 - E 530 |
Syrer, baser og salte | Forlænger holdbarheden og ændrer smagen |
E 535 - E 585 |
Antiklumpningsmidler | At pulvere ikke klumper sammen |
E 620 - E 900 |
Aromaforstærkere | Skaber eller forstærker smagen |
E 901 - E 927 |
Overfladebehandlingsmidler | At maden kan holde sig længere og forhindrer, at fx slik klistrer sammen |
E 938 - E 949 |
Emballage-gasser og drivgasser | At maden kan holde sig længere |
E 950 - E 967 |
Kunstige sødestoffer | At maden bliver sød, uden at man bruger sukker |
Ikke alle E-numre er tilladte i økologiske varer
Ø-mærket viser, at varen er statskontrolleret og økologisk. Det er tilladt at bruge 49 udvalgte tilsætningsstoffer i Ø-mærkede fødevarer.
I almindelige fødevarer må man derimod bruge 321 forskellige tilsætningsstoffer.